Suport telefonic sau pe e-mail L-V 9:00 17:00
0747.167.514
contact@universulelectricelor.ro

5 cele mai importante caracteristici ale becurilor LED

Caracteristicile becurilor LED fac din acestea cea mai buna alternativă atunci când vine vorba de iluminatul locuinței.
Probabil ți s-a întâmplat măcar o dată ca un prieten să îți spună că s-a hotărât să schimbe toate becurile din casă și să aleagă becurile cu LED. Te-ai întrebat de ce și care sunt avantajele și caracteristicile acestora? În articolul de mai jos vei găsi raspunsul la întrebările tale.
 
Un bec incandescent este un dispozitiv simplu care conține un filament și produce o lumină uniformă cu aceleași caracteristici. Spre deosebire de becurile incandescente, culoarea becurilor LED, provine de la un înveliș de fosfor, care se aplică în timpul fabricării acestor becuri și care produce diferite umbre de culoare după ce produsul este finalizat. 
 
Becurile LED, spre deosebire de becurile incandescente care au un filament care emite lumina la 360 de grade, au un mic circuit semiconductor, care prin natura lui emite lumina doar într-o singură direcție. Ca un rezumat, becurile LED vin cu o rază specifică de acțiune, iar ceea ce este foarte important de reținut este să te uiți de fiecare dată la raza de acțiune a corpului de iluminat, înainte sa cumperi un bec LED.
 
Paleta de culori a becurilor LED este foarte extinsă. Cele mai populare nuanțe sunt Warm White și Cold White, în traducere liberă, lumină caldă și lumină rece.
 
Un alt aspect foarte important de ținut minte este acela că becurile LED trebuie folosite împreună cu corpuri de iluminat care oferă o soluție de a evapora cantitatea de căldură degajată. Dacă becul LED va fi montat într-un corp de iluminat etanș, ce nu permite aerului să circule în jurul becului, durata de viață a acestuia se va micșora în mod considerabil.
Rezumatul avantajelor becurilor LED: 
  1.  Becurile LED au un consum mai mic de energie de pana la 7 ori și costuri finale de până la 4 ori mai mici la aceeași cantitate de lumina.
  2. Becul LED luminează imediat dupa aprindere la puterea maximă, deci nu este perturbat de aprinderi și stingeri dese sau de iluminatul pentru o perioadă scurtă.
  3. Becurile cu LED au o durată de viață între 15.000 și 50.000 de ore, astfel încât pot dura mai mult de 5 ani în condiții de utilizare normală. 
  4. Economisiți bani pe termen lung prin reducerea facturii la energie electrică, cu toate ca prețul unui bec LED este mai ridicat comparativ cu alte tehnologii.
  5. Becurile LED sunt ecologice. Nu conțin substanțe toxice, plumb și mercur, prin urmare pot fi folosite oriunde fără teama ca vor fi distruse, iar ulterior pot fi reciclate.  
Tabel orientativ al costurilor de funcționare pentru diferite tipuri de becuri.

 Tipul becului

 Pret achiziție

 Durabilitate

Putere 

Cost/an

 Incandescent

 2,5 lei

 1 000 ore

 60 W

 282,8 lei

 Cu halogen

 6 lei

 2 000 hod.

 40 W

 199,2 lei

 Economic

 13 lei

 8 000 hod.

 15 W

 78,7 lei

 LED

 23 lei

 15 000 hod.

 9 W

 54,2 lei

Articole similare