Suport telefonic sau pe e-mail L-V 9:00 17:00
0747.167.514
contact@universulelectricelor.ro

Amenajarea unui foișor – Cum creezi un loc de relaxare modern și confortabil

Atunci când locuiești la casă ai mai multe avantaje, însă printre cele mai importante sunt spațiul util mai mare și posibilitatea de a-l amenaja cum îți dorești. Atunci când ai o curte sau o grădină generoasă, un foișor poate fi o idee grozavă. În special pentru zilele libere în care te poți relaxa alături de familie și prieteni la un grătar sau poți organiza aniversări și alte petreceri.

În ziua de azi ai foarte multe variante de amenajări de foișoare din care poți alege, de la locul în care îl poți amplasa și până la materialul din care îl vei construi, stil și decor, toate pot fi îmbinate pentru un loc de relaxare modern. În realizarea acestuia, poți ține cont de mai multe aspecte, iar printre acestea încadrarea cu stilul casei și mărimea spațiului contează destul de mult. Acesta trebuie să se încadreze în peisaj, cât și să îți îndeplinească dorințele din punct de vedere al utilității, mai ales că poți alege să integrezi sau nu și un grătar.

În articolul de mai jos, vei găsi atât idei de amenajare a foișoarelor din punct de vedere al construcției, cât și diferite tipuri de decorațiuni și iluminat, astfel încât să creezi o atmosferă feerică în curtea sau grădina ta pentru serile plăcute pe care le poți petrece afară.

Cuprins:

1. Amenajările de foișoare – cum alegi dintre ideile disponibile

1.1. Amenajarea unui foișor în curte

1.2. Amenajarea unui foișor în grădină

1.3. Amenajarea unui foișor rustic

1.4. Amenajarea unui foișor închis

1.5. Amenajarea unui foișor cu grătar

2. Amenajarea unui foișor și decorul acestuia

2.1. Idei de decorare a unui foișor

2.2. Amenajarea foișorului și iluminatul spațiului interior și exterior

1. Amenajările de foișoare – cum alegi dintre ideile disponibile 

Internetul și revistele de specialitate sunt pline de idei de amenajări de foișoare, astfel că ai de unde să te inspiri atunci când alegi să începi construcția. În alegerile tale va trebui să ții cont de mai multe aspecte, precum locul în care îl vei amplasa și nu numai.

Iată care sunt cele mai importante aspecte atunci când dorești să amenajezi un foișor în curte sau grădină:

 • dacă vrei ca acesta să fie o anexă a casei sau să fie amplasat mai departe de locuința principală;
 • dacă este mai departe de casă trebuie să ții cont și de proximitatea gardului vecinilor, astfel încât să nu deranjezi și nici să fii deranjat;
 • dacă vrei să amenajezi un foișor cu sau fără grătar;
 • dacă vrei să fie închis sau deschis;
 • din ce material îl vei construi – lemn, plăci de OSB sau alte materiale de construcții, precum piatra naturală sau cărămida;
 • dacă dorești să arate într-un anumit fel sau să aparțină unui anumit stil arhitectural care să fie în armonie cu casa.

Nu în ultimul rând, mărimea acestuia este și ea importantă, depinzând și de spațiul disponibil. În amenajarea unui foișor trebuie să ai în vedere și mobilierul, decorațiunile și corpurile de iluminat de interior și exterior pe care le dorești.

1.1. Amenajarea unui foișor în curte

Curtea este unul dintre locurile ideale unde poți amenaja un foișor, astfel încât să îl poți dota și cu un grătar. Amenajarea foișorului la distanță de locuința are mai multe avantaje, printre care:

 • posibilitatea de a-l face mai spațios;
 • posibilitatea de a amenaja și locul dimprejur cu diverși copaci, arbuști și flori;
 • crearea unei alei care duce la foișor și care poate fi iluminată pe timp de noapte.

De asemenea, atunci când este situat puțin mai departe de casă, poți avea în vedere amenajarea unui foișor rustic din lemn masiv. Acesta îi va da curții un aspect deosebit, oferindu-ți posibilitatea să creezi un mini parc în care să pășești de cum ieși din casă. Ideal nu doar pentru adulți, acesta poate fi și un loc în care copiii se pot juca.

În ceea ce privește ideile de decorare a foișorului, mobilierul dedicat din ratan sau alte materiale naturale, alături de un grătar pot fi suficiente de cele mai multe ori pentru a avea un spațiu de relaxare modern și util, în același timp.

1.2. Amenajarea unui foișor în grădină

Pentru o casă la țară, amenajarea unui foișor în grădină este una dintre cele bune și ușor de implementat idei. Acesta poate fi amplasat într-o zonă discretă, cât mai departe de intrarea în curte, astfel încât să te poți bucura în liniște de activități relaxante precum cititul sau o petrecere restrânsă în familie.

La fel ca într-o curte, și în grădină amenajarea unui foișor rustic este o idee foarte potrivită, mai ales când comuna sau satul în care ai casa este într-o zonă pitorească și plină de istorie, putând să te folosești de elementele de decor istorice de acolo. Dacă locuiești într-o zonă de munte, un aspect important pe care trebuie să îl ai în vedere este vremea imprevizibilă, astfel încât trebuie să te gândești bine dacă dorești amenajarea unui foișor deschis sau, mai degrabă, închis.

Pentru că amenajarea unui foișor în grădină poate fi folosit și ca spațiu de luat masa, poți avea în vedere un proiect mai mare, astfel încât acesta să devină unul dintre cele zonele centrale ale spațiului aferent casei. Pentru că în amenajarea unui foișor de curte sau grădină este folosit, de obicei, lemnul, întreținerea este destul de importantă, mai ales datorită expunerii la variațiile de temperatură și intemperiile naturii, în funcție de zona în care locuiești.

1.3. Amenajarea unui foișor rustic

De departe, în amenajările de foișoare, cele rustice sunt cel mai des întâlnite în România. Putând fi realizate din lemn sau cărămidă, mai ales că acest ultim material poate fi folosit pentru peretele în care poate fi încastrat și un grătar, acest tip de spațiu de relaxare este destul de potrivit atunci când locuiești la casă.

În amenajarea unui foișor rustic, însă, trebuie să ții cont de mai multe lucruri, printre care:

 • dacă se potrivește cu stilul casei;
 • dacă este construit ca o prelungire a casei, precum transformarea unei terase în foișor, sau dacă va fi ridicat mai departe de locuință;
 • dacă dorești un foișor rustic în care și mobilierul va fi la fel sau dacă vrei să aibă și accente moderne, acest aspect fiind important din punct de vedere al bugetului.

De cele mai multe ori, foișorul rustic este cel deschis, însă, pentru confort sporit, unul închis poate fi mai potrivit, caz în care este bine să te gândești și la posibilitatea de a-l putea închide la un moment dat dacă nu dorești acest tip de construcție de la început.

Cu toate că poate părea că amenajarea unui foișor rustic modern se poate realiza destul de greu, de fapt, nu este chiar așa. Iată de ce:

 • poți alege să îl construiești din lemn, acest material pretându-se ambelor stiluri arhitecturale;
 • poți alege decorațiuni exterioare rustice, precum felinarele;
 • mobilierul poate fi din lemn sau ratan, acesta din urma fiind un element modern în amenajare.

Forma unui foișor rustic este adesea rotundă, însă pentru a-i oferi un aer modern, îl poți face hexagonal, câștigând astfel mai mult spațiu.

1.4. Amenajarea unui foișor închis 

Cu toate că ideea de foișor presupune un spațiu deschis, în ziua de azi, poți opta pentru loc cu aceeași destinație, dar închis. Acesta are mai multe avantaje, printre care intimitatea și adăpostul, în caz de ploi.

Amenajarea unui foișor închis permite și:

 • folosirea altor tipuri de mobilier în afara băncuțelor, scaunelor și meselor;
 • încadrarea sa ca terasă lângă casă;
 • încălzirea și utilizarea sa pe tot parcursul anului.

Așadar, să îți dorești un foișor închis nu ține doar de frumusețe sau inedit, ci și practic, putând să creezi un spațiu de relaxare modern pentru tine și pentru cei dragi. Pe lângă acest lucru, îl poți folosi pentru petreceri și aniversări, atunci când este bine dimensionat.

Până și ideile de amenajare a unui foișor închis sunt mai multe,  putând să alegi diferite stiluri de mobilier, decorațiuni, corpuri de iluminat și chiar aparate de care poți avea nevoie, cum este un mini-frigider, un televizor sau un grătar electric, care poate fi mutat dintr-un loc în altul.

Modern, rustic sau în orice alt stil, foișorul închis a devenit în ultimii ani o alternativă mai utilă celui deschis.

1.5. Amenajarea unui foișor cu grătar

Dintre toate ideile de amenajare ale unui foișor, cea cu grătar este una dintre cele mai apreciate. Pe lângă faptul că petrecerea timpului liber este o tradiție românească, acesta poate fi folosit și la diverse treburi gospodărești, iar construirea sau amplasarea sa în acest spațiu este destul de practică.

Foișorul cu grătar poate fi amenajat în stil rustic, acesta din urmă putând fi realizat din cărămidă, astfel încât să te bucuri de cele mai bune condiții de gătit. În acest caz, amenajarea foișorului trebuie realizată cu un spațiu dedicat grătarului, precum și mobilierului adecvat pentru asemenea activități: masă, ustensile, tacâmuri. Cu design minimalist sau din contră, impunător, grătarul poate deveni piesa centrală a unui astfel de foișor.

2. Amenajarea unui foișor și decorul acestuia 

Ideile de decorare a foișorului sunt destul de multe, plecând de la stilul și arhitectura spațiului, dar și a casei, deoarece trebuie să existe atât simetrie, cât și potrivire, mai ales între decorațiunile folosite.

Pentru decorarea foișorului poți ține cont de:

 • articolele pe care le poți agăța pe pereți, de la diverse vase rustice, la mici tablouri sau sculpturi în lemn;
 • mobilierul care poate fi rustic, modern, minimalist;
 • sursele de iluminat care sunt printre cele mai importante.

Având în vedere că ai destul de multe idei din care te poți inspira, nu îți va fi greu să le alegi pe cele potrivite, mai ales că pentru iluminatul decorativ exterior poți folosi unele asemănătoare cu cele de la corpul casei și cu cele din curte sau grădină.

2.1. Idei de decorare a unui foișor 

Există foarte multe idei de amenajare a unui foișor, însă este bine să ții cont de câteva aspecte esențiale în alegerea decorațiunilor pe care le vei așeza înăuntru.

Într-un foișor nu trebuie să lipsească:

 • spațiul de luat masa care trebuie dimensionat în funcție de mărimea locului;
 • o canapea sau scaune, în funcție de dorințe și de stilul de amenajare;
 • grătarul, dacă ai ales un astfel de foișor;
 • spațiul de mișcare este și el important, mai ales dacă vrei să organizezi diverse petreceri în el;
 • corpurile de iluminat care trebuie să fie suficiente și să lumineze bine, în funcție de distanța dintre foișor și casă.

Ca stiluri și culori, cel rustic cu tonuri de maron, roșiatic, negru, alb, gri și crem este printre cel mai des întâlnite, însă poți opta și pentru nuanțe mai vesele și mai vii prin așezarea unor ghivece cu flori sau plantarea unor arbuști care alături de iluminatul grădinii cu ajutorul corpurilor potrivite vor forma un cadru feeric.

2.2. Amenajarea foișorului și iluminatul spațiului interior și exterior 

Ca idei de amenajări, pentru foișoare se vor potrivi adesea sursele de iluminat pentru terasă și pentru grădină, atunci când vine vorba de exterior. Pentru iluminatul grădinii poți avea în vedere corpuri precum stâlpișorii și felinarele de exterior. Și pentru că poate dorești ca acestea să lumineze toată noaptea, cele cu baterii cu încărcare solară sunt printre cele mai potrivite.

Dacă amenajarea foișorului se realizează în continuarea casei, poți avea în vedere corpurile folosite și pentru iluminatul terasei. Printre acestea, plafonierele, aplicele și spoturile pot fi folosite cu încredere. Și pentru a economisi energia, poți alege becuri LED, care sunt și mai rezistente decât cele cu incandescență.

Există foarte multe idei de iluminare a terasei și a grădinii din care te poți inspira pentru a beneficia de lumină pentru diferite activități, iar dacă ai în plan amenajarea unui foișor rustic, poți încerca becurile LED cu filament pentru a recrea atmosfera de odinioară.

Dacă esti în căutarea unor idei de amenajări de foișoare din care să te inspiri pentru a crea un spațiu de relaxare modern, revistele de specialitate te pot ajuta. Însă la punerea lor în practică trebuie să ții cont de mai multe lucruri, precum amplasarea, materialul din care va fi realizat, stilul mobilierului și a decorațiunilor și, bineînțeles, iluminatul. Clasic, rustic sau modern, acesta trebuie să se potrivească și cu arhitectura casei, așadar, este bine să ții cont și de acest aspect.

Bucură-te de timpul tău liber și relaxează-te într-un foișor demn de reviste alegând din sfaturile de mai sus pe cele care se potrivesc cel mai bine stilului și gusturilor tale!

Surse foto: Unsplash.com, Pexels.com, Pinterest.com

Articole similare