Suport telefonic sau pe e-mail L-V 9:00 17:00
0747.167.514
contact@universulelectricelor.ro

Idei pentru iluminatul grădinii 

Orice casă este mai bine pusă în lumină cu ajutorul sistemelor de iluminat cu rol funcțional, de accent sau ambiental. 

Până însă să deschidem ușa către spațiile interioare, să zăbovim puțin împrejurul casei! 

Iluminatul exterior al casei este, înainte de toate, necesar pentru asigurarea unei deplasări în siguranță de-a lungul căilor de acces – de la intrarea principală, amplasată de regulă pe fațada clădirii - și de la intrarea secundară – dinspre grădină sau curte. Cu ajutorul surselor de lumină poziționate optim, obținem cu ușurință atât vizibilitate, cât și ambianța plăcută care te invită să pășești cu încredere în perimetrul locuinței. 

Ca să obții însă o atmosferă cât mai plăcută în curte sau grădină, îți recomandăm să îmbini toate cele trei tipuri de iluminat: general, de accent și ambiental.  

Iluminatul general  

Iluminatul general are ca scop distribuirea egală a luminii în spațiul vizat; fiind vorba de un spațiu exterior, acest rezultat se poate obține doar prin delimitarea spațiului cu corpuri de iluminat bine alese, amplasate la distanțe optime. 

Poți alege de exemplu câțiva stâlpi de iluminat grădina din oțel inoxidabil, disponibili în diferite modele și niveluri de putere, și pe care îi poți așeza de-a lungul cărărilor, astfel încât să difuzeze lumină la intensitatea dorită.  

Ca să asiguri o cantitate suficientă de lumină atât la ieșirea din casă, dar și de-a lungul cărărilor din grădină, poți beneficia de iluminatul direct cu ajutorul lămpilor de grădină, cu design stilat și modern. Acestea rezistă condițiilor meteorologice nefavorabile și au o putere de 60W, cu grad de protecție IP44 .  

Dacă stilul de amenajare a casei este unul clasic, poți opta pentru lămpi de grădină mai deosebite, cum sunt cele arămii din cupru, sau unele cu aspect de epocă, cu un design mai sofisticat.  

Pentru iluminatul economic al aleilor, lămpile solare sunt cea mai bună variantă! Acestea permit stocarea energiei solare pe timpul zilei, pentru a fi consumată pe timp de noapte, fără a-ți încărca factura de curent.  

În cazul în care nu vrei să “bați în cuie” sistemul de iluminat exterior, ci îți dorești flexibilitate, stâlpii decorativi în formă de țăruș sunt cei mai convenabili, permițând amplasarea și mutarea lor după bunul plac. Becurile sunt de tip LED, iar oțelul inoxidabil din care sunt confecționați asigură un grad de protecție  IP44, potrivit pentru aplicațiile exterioare. Lămpile solare care vin în diferite forme florale se potrivesc perfect printre plante și arbuști, conferindu-i grădinii o atmosferă de basm.  

Iluminatul de accent  

În funcție de arhitectura și elementele de decor ale clădirii și/ sau grădinii, se poate opta pentru evidențierea anumitor detalii prin efectul spectaculos al iluminatului de accent. Spoturile special create pentru acest scop pot fi integrate la baza clădirii, la colțurile acesteia, la baza ferestrelor sau deasupra lor.  

De asemenea, iluminatul de accent poate scoate în evidență elemente naturale interesante precum unele flori, plante sau arbuști cu un aspect deosebit, obiecte decorative precum statuile, sau chiar gazonul proaspăt tuns. Poți atrage atenția către aceste zone prin amplasarea altor lămpi solare discrete, care se fixează în pământ, lăsând la vedere doar lumina emanată.  

Dacă ești pregătit să dai frâu liber creativității tale, creează un joc de lumini colorate cu gama de becuri disponibilă! Folosește culoarea verde ca să scoți în evidență plantele și mai ales gazonul, iar roșul și galbenul pentru copaci și arbuști. Dacă vrei să păstrezi culorile naturale ale grădinii, este suficient să folosești lumina albă.  

Iluminatul ambiental  

Îți dorești un adevărat spectacol la tine în curte?  Înșiră  ghirlande de decor în copaci, în foișor, între stâlpii terasei sau ai balconului, pe garduri sau pe alte elemente decorative. Ghirlandele de lumini se integrează minunat în peisajul natural, adăugând o notă fermecătoare locului. Cu ajutorul unui prelungitor de 5m, ești gata să îți transformi spațiul exterior într-o lume ca-n povești. 

Articole similare