Suport telefonic sau pe e-mail L-V 9:00 17:00
0747.167.514
contact@universulelectricelor.ro

Idei pentru iluminatul terasei

Una dintre lecțiile pe care mulți le-am învățat în timpul crizei sanitare este cea legată de nevoia de a ne spori confortul locuinței personale, creând spații frumos amenajate, intime și relaxante, în interiorul, dar mai ales în exteriorul ei. 

Un rol extrem de important în definirea oricărui spațiu îl joacă iluminatul. Prin alegerea potrivită a sistemelor de iluminat și prin orientarea lor inspirată, putem valoriza orice suprafață din exteriorul locuinței, transformând-o în locul preferat  de petrecere a timpului. 

Alegerea corpurilor de iluminat 

Când vorbim de iluminatul balconului, terasei sau curții, vorbim despre o categorie de produse special concepute pentru utilizare exterioară. Acestea sunt diferite prin selecția de materiale rezistente la impactul fenomenelor meteo – ploi, îngheț, vânt, ninsoare sau soare arzător – dar și prin design-ul care cuprinde elemente funcționale care ne ajută la montarea lor în siguranță. 

LED-urile, becurile incandescente și lămpile solare cu grad de protecție minim IP44 sunt cele mai bune alegeri pentru amenajarea teraselor exterioare. Acest grad de protecție este potrivit aplicațiilor exterioare, obiectele fiind protejate împotriva pătrunderii corpurilor străine cu diametru de 1 mm sau mai mari, cât și împotriva stropirii apei din toate direcțiile.  

Amplasarea luminilor  

Acest proces implică mai multă planificare decât am crede inițial, deoarece cantitatea de lumină emanată, temperatura de culoare și poziția lor se modifică în funcție de scopul zonei amenajate: Vei primi musafiri des? Vei lua masa aici periodic? Este un spațiu destinat programului de lucru de acasă? Va fi o zonă exclusiv pentru relaxare? Odată ce ai răspuns la aceste întrebări și ți-ai făcut o idee de ansamblu despre ce este necesar să iluminezi, poți să achiziționezi cu încredere corpurile de iluminat potrivite, având în vedere și sursele de curent disponibile. Atenție, anumite amenajări necesită lucrări suplimentare pentru alimentarea cu energie! 

Temperatura de culoare a luminilor exterioare contează în amenajarea terasei, aceasta schimbând atmosfera întregii zone. Imediat cum aprinzi un bec obișnuit incandescent, acesta emană o lumină roșiatică. La final, când becul a ajuns la intensitatea sa maximă și culoarea luminii sale devine mai “rece”, în funcție de intensitatea becului ales. Culoarea emanată corespunde cu valorile temperaturilor de pe scara Kelvin (între 1,000°K cea mai caldă și 10,000°K cea mai rece și intensă).  

În majoritatea cazurilor, pentru terasă ne dorim un spațiu în care să ne putem destinde, de aceea recomandăm să folosești becuri de intensitate mai mică, cu o temperatură de culoare caldă care sporește starea de confort.  

În funcție de modelul corpurilor de iluminat, în ansamblul tău poți integra becuri incandescente sau LED-uri cu lumină caldă. Sfatul nostru este să optezi pentru achiziționarea surselor de iluminat pe bază de LED-uri.  LED-urile consumă de aproximativ 5 ori mai puțină energie față de un bec incandescent normal, iar investiția se amortizează garantat, datorită duratei îndelungate de viață (50,000 ore), versatilității și anduranței lor.  

Instalațiile și becurile înșirate pe fire care devin adevărate ghirlande fermecătoare sunt la mare căutare în ultimii ani, fiind îndrăgite atât în sezonul cald, cat și în cel rece, în funcție de dorința principală a oamenilor (să ilumineze, să creeze o ambianță relaxantă, să ofere un strop de culoare locului). Iar faptul că pot fi alimentate atât la priză, cât și cu baterii, le extinde aplicabilitatea.  

Ghirlandele decorative cu o putere de 750W te lasă să îți folosești imaginația la maxim și să le amplasezi conform dorințelor tale, respectând  particularitățile spațiului pe care îl ai la dispoziție. Le poți agăța de tavan sau de suporturi laterale ca să creezi o perdea de lumini strălucitoare, în copacii din apropiere sau pe alte stative. Iar dacă ai nevoie de lungime în plus pentru ca ghirlanda ta să ajungă la priza de alimentare, te poți folosi de un prelungitor de până la 5m.  

În funcție de activitatea principală pe care dorești să o desfășori aici, poți opta pentru mai multe seturi de ghirlande astfel încât să intensifici puterea luminii, sau pentru mai puține, pentru a crea o atmosferă intima, discretă, cochetă. 

Dacă îți dorești puțină culoare în decorul tău, poți folosi câteva lămpi solare cu LED-uri care vin în diferite culori și pe care le poți “presăra” printre luminițele ghirlandei. Amplasarea lămpilor solare este poate cea mai facilă soluție de iluminat exterior!  Se instalează foarte ușor în orice loc dorești (dar ai grijă să fie în bătaia soarelui), nu necesită o conectare la o sursă de curent fiind alimentate cu ajutorul energiei solare și au un factor de protecție de IP44 pentru rezistență la condițiile meteo.  

Dacă îți dorești să pui în evidență anumite zone ale terasei sau te gândești că ai nevoie de iluminat suplimentar, alege lămpile solare de tipul țărușilor! Le poți amplasa în ghivecele plantelor, având grijă să nu le ascunzi de razele soarelui. Lămpile solare sunt corpuri de iluminat moderne, din materiale rezistente, cu un factor de protecție înalt pentru utilizare exterioară. Gama de modele disponibilă oferă opțiuni de stil care se integrează perfect în orice decor. În plus, poți opta pentru varianta cu LED-uri sau varianta fără LED-uri, acestea din urmă recomandate mai ales pentru iluminatul grădinilor.  

Iluminatul, ca și design-ul țin de gustul fiecăruia. Totuși, e bine să păstrăm o măsură în toate și să evităm supra-încărcarea spațiilor.  

Recomandarea noastră 

Înainte de a te apuca de orice proiect de amenajare, imaginează-ți rezultatul, desenează-l sau creează un colaj din poze pentru mai multă claritate în luarea deciziilor! 

Articole similare