Suport telefonic sau pe e-mail L-V 9:00 17:00
0747.167.514
contact@universulelectricelor.ro

Iluminare terasa - Cum să instalezi corpuri de iluminat și ce lumini exterioare să folosești în curte, grădină sau la balcon?

Spațiul exterior al casei reprezinta locul în care te relaxezi, îți bei cafeaua cu persoana dragă sau un pahar de vin cu prietenii. Fie că ai o curte încăpătoare, o grădină bogată sau un balcon mai mic, toate pot fi amenajate cu atenție pentru a crea un spațiu cu adevărat relaxant, iar luminițele, becurile și corpurile de iluminat devorative vor fi soluția perfectă pentru a crea un loc placut, precum și unul iluminat în serile calde de vară. Dacă vrei să știi de ce ai nevoie pentru a instala corpuri de iluminat sau ce idei creative de iluminare a spațiului exterior, citește articolul integral.

Cuprins:

1. Iluminare terasă - TOP 5 detalii spre care să-ți îndrepți atenția când cumperi corpuri pentru iluminarea exterioară

2. Idei de iluminare a terasei de grădină, curte și balcon - FOTO

3. Cum luminezi terasele din lemn și la ce aspecte să ai grijă?

4. Lămpi solare - opțiuni ECO și moderne de iluminare exterioară a terasei

4.1 Cum funcționează lampa solară pentru a lumina terasa

4. 2 Avantajele și dezavantajele utilizării lămpii solare pentru iluminarea terasei

5. Reguli pentru o iluminare a terasei cât mai sigură și eficientă

1. Iluminare terasă - TOP 5 detalii spre care să-ți îndrepți atenția când cumperi corpuri pentru iluminarea exterioară 

Începând cu zilele însorite de primăvară și până la serile speciale de toamnă, este perioada perfectă pentru a sta la o terasă, iar atunci când stai în propria curte, relaxarea devine mai plăcută. Prin urmare, merită să investești în lămpi, în stilul acestora, metoda de alimentare și alte detalii prețioase. 

Iată TOP 5 detalii spre care să-ți îndrepți atenția atunci când vei cumpăra corpuri pentru iluminarea terasei:

1. Identifică stilul terasei pe care o ai sau vrei să o amenajezi

Indiferent dacă îți dorești efecte romantice, accente moderne, tradiționale sau minimaliste, este important să definești stilul terasei pe care dorești să o amenajezi și acesta trebuie să fie unul similar cu tematica locuinței. Dacă ai o casă în stil arhitectural modern, optează pentru lămpi minimaliste de aceeași culoare, iar pentru o casă în stil victorian, cu detalii arhitecturale complexe - alege o iluminare mai mare, unde lumina să scoată în evidență arhitectura casei. 

2. Optează pentru corpuri de iluminat pentru spațiu exterior

Un aspect la fel de important în procesul de iluminare sunt corpurile utilizate pentru acest sistem. Trebuie să știi că pentru o terasă în curte, grădină sau balcon, ai nevoie de corpuri de iluminat pentru exterior, care oferă un grad sporit de protecție. Acestea rezistă mai bine la umiditate ridicată, temperaturi înalte sau alte condiții meteo ce influențează calitatea și siguranța sistemului de iluminare. 

3. Alege dimensiunile corpurilor de iluminat în funcție de lățimea și înălțimea terasei

Orice decor în terasa se va încadra în proporțiile spațiului exterior pe care îl amenajezi. Pentru o terasă mai mică, îngustă sau joasă, este necesar să ai lămpi mai mici, pentru a mări vizual locul. În cazul unei terase mai mari sau mai înalte, sunt potrivite corpurile de dimensiuni mai mari. De asemenea, dacă nu ai un acoperiș la terasă, planifică atent unde vei instala becurile, pentru a ilumina proporțional spațiul exterior. Astfel, îi poți instala pe stâlpi, copaci din grădină sau peretele casei.

4. Testează temperatura de culoare a luminii potrivită

Sunt diferite culori pentru temperatura de culoare a luminii, existând atât nuanțe calde, cât și reci. Trebuie să ții cont de efectele produse de aceste culori: lumina caldă este asociată cu temperaturile reci, aceasta scoate în evidență decorul amenajat și detaliile terasei, însă oferă un aspect mai formal spațiului. Lumina rece este favorabilă pentru spațiile mai romantice, pentru lectură liniștită sau pentru discuții lungi de vară. Pentru a înțelege nuanța luminilor potrivită pentru tine, este necesar să le testezi pe ambele, să mergi în spații amenajate cu ambele tipuri de nuanțe sau să apelezi la specialiști care ar putea să-ți demonstreze cum funcționează fiecare lampă.

5. Investește în lămpi eficiente energetic

Deși mai există stereotipul că lumina exterioară consumă multă energie electrică, există deja corpuri de iluminat exterior cu LED ce sunt simțitor mai eficiente decât becurile convenționale și sunt mai prietenoase cu mediul, deoarece se încarcă pe parcursul zilei de la energia soarelui și are un consum de energie scăzut. Pentru a te asigura de eficiența lămpilor solare sau de grădină, apelează la sfatul unui electrician, care te va ajuta inclusiv să instalezi sistemul de iluminat.

2. Idei de iluminare a terasei de grădină, curte și balcon

Iluminare grădină

Pentru a ilumina grădina cât mai frumos și eficient, alege un loc unde sunt copaci sau stâlpi siguri pe care vei putea atașa lămpile pentru exterior. Acestea vor reprezenta un element perfect pentru decor și vor crea o atmosferă caldă la masa cu familia sau prietenii. Pe lângă florile, copacii sau plantele cultivate în grădină, corpurile de iluminat vor fi potrivite inclusiv pentru o sesiune foto cu familia sau cu persoana dragă.

Idei gradina

Iluminare curte

Dacă în grădină se găsesc diferite plante cultivate, pomi fructiferi sau flori, atunci curtea este acel spațiu deschis unde ești liber să pui un gazon sau să amenajezi o terasă lângă propria locuință, care va deveni un loc special pentru relaxare, meditație, lectură sau discuții lungi. În funcție de stilul și nevoile tale pentru amenajarea terasei, există o varietate bogată de lămpi pentru curte sau solare, concepute pentru a rezista factorilor externi.

Idei terasa lemn

Iluminare balcon

Atunci când locuiești la bloc, balconul poate fi transformat într-un spațiu plăcut pentru relaxare și pentru a invita persoana dragă la un schimb de energie sau îmbrățișări. Chiar dacă spațiul este limitat, îl poți aranja și decora, pentru ca acesta să pară vizual mai mare și să atragă atenția trecătorilor. Pentru acest loc, merită să investești în corpuri de iluminat mai reduse cu o lumină puternică ce va extinde vizual dimensiunea balconului. 

Indiferent de mărime și locația terasei, iluminarea exterioară va crea o atmosferă caldă și confortabilă pentru tine și familia ta. Pe lângă lămpile pentru grădină, poti folosi diverse lampioane și ghirlande ce se încadrează în stilul locuinței. În plus, copacii cu aceste ghirlande vor oferi grădinii sau curții un aspect îngrijit și romantic.

Idei gradina

3. CUM luminezi terasele din lemn și la ce aspecte să ai grijă?

Terasele din lemn necesită o atenție și grijă sporită, datorită materialului din care sunt construite. Dacă îți dorești o terasă în stil rustic, vei pune accentul pe materiale din lemn sau imitație de lemn, bambus și plante ce vor constitui elementele de bază ale terasei. Elementele de decor pentru o terasă din lemn sunt naturale, din plante de cameră, canapele din lemn și elemente decorative cât mai autentice. Pentru a ilumina această terasă, poți alege diverse lustre decorate cu lemn sau poți opta pentru felinare, plafoniere și surse de curent minimaliste care vor completa decorul terasei, precum și vor fi sigure pentru întreg spațiul exterior. 

Este important să știi că va trebui să urmezi un plan de mentenanță pentru a menține aspectul plăcut și îngrijit al lemnului. Cel puțin o dată pe an, va trebui să cureți lemnul și să folosești detergenți speciali pentru a-l proteja de factorii externi. Astfel, este bine să ții cont de acest aspect atunci când vei instala corpurile de iluminat. Poți opta pentru lămpi de grădină sau lămpi solare care se instalează și se scot ușor, astfel încât să nu fie necesar să chemi electricianul de fiecare dată când vei curăța terasa.

Chiar dacă vei depune un mic efort suplimentar pentru a întreține această terasă, aceasta va fi un loc deosebit, cu o atmosferă relaxantă și vei proteja mediul, utilizând materiale din natură, precum lemnul, plantele - în calitate de decor și lumina solară sau lămpile care se încarcă de la energia soarelui.

4. Lămpi solare - opțiuni ECO și moderne de iluminare exterioară a terasei

Opțiunile de iluminare pot fi sustenabile, prietenoase mediului și eficiente energetic. Deja este un stereotip atunci când lămpile exterioare sunt considerate exclusiv consumatoare de energie electrică. Există lămpi solare care folosesc energia soarelui pentru a oferi lumina în timpul nopții. Acestea nu au cabluri interminabile, care ți-ar afecta decorul și se instalează simplu de orice adult, cu ajutorul instrucțiunilor de utilizare. 

Pe lângă aspectul ecologic al acestor lămpi solare, există un alt aspect important și motivant: eficiența energetică. Nu este necesar să folosești curentul electric și să achiți facturi scumpe, pentru a ilumina terasa din curte, grădină sau bloc. Este suficient să investești în lămpi solare, ce arată la fel de elegant, se încadrează în diverse stiluri și îți economisește banii.

4.1 Cum funcționează o lampă solară?

Lampa solară transformă energia soarelui în energie electrică. În timpul zilei, indiferent dacă e o zi însorită sau innorată, lampa îți încarcă acumulatorul de la lumina solară, iar noapte se aprinde automat. Este important să o amplasezi într-un spațiu deschis, unde razele solare pătrund direct spre bateria lămpii și o încarcă. Acesta va lumina în funcție de puterea de încărcare acumulată pe timpul zilei.  

4.2. Avantajele și dezavantajele utilizării lămpii solare pentru iluminarea terasei

Când vei avea dubii dacă ai nevoie de una sau mai multe lămpi solare pentru spațiul exterior, trebuie să analizezi atât avantajele utilizării unei lămpi solare, cât și dezavantajele ei, pentru a înțelege dacă aceasta ți se potrivește.

Avantaje: 

  • Este economă și eficientă, deoarece nu utilizează curentul electric pe care ar fi trebui să-l achiți, dacă aveai o lampă convențională;
  • Este ecologică și nu dăunează mediului. În actualitatea timpurilor în care trăim, există multe surse de poluare a mediului sau multe resurse nu sunt utilizate eficient. Folosind energia soarelui, vei manifesta grjă față de casa ta - planta Pământ;
  • Nu sunt cabluri de curent electric. având în vedere că sursa de energie este preluată de la soare, lămpile solare nu au cabluri și nici un echipament complex care trebuie instalat;
  • Se încadrează ușor în decor, pentru că nu e necesar să te gândești pe unde vei ascunde cablurile;
  • Se diminuează riscul unui scurtcircuit sau unor accidente în timp ce copii se vor juca pe terasă;
  • Aceste lămpi luminează pe parcursul întregii nopți și nu va trebui să achiți pentru această energie, este suficient să-i găsești un loc sub soare;
  • Atunci când se întâmplă o pană de curent sau ți se deconectează temporar curentul pe timpul nopții, poți lua lampa solară în calitate de sursă de lumină.

Dezavantaje:

  • În zilele înnorate, bateria va funcționa mai slab pe timpul nopții, iar în zilele însorite - bateria se va încărca deplin;
  • Este necesar să le amplasezi în spațiu deschis, unde pătrunde cel mai mult soare;

5. Reguli pentru o iluminare a terasei cât mai sigură și eficientă 

Iluminatul exterior este un decor atmosferic pentru orice spațiu. Există însă anumite reguli pentru a folosi cât mai eficient lumina și pentru a fi în siguranță la terasa din curte, grădină sau balcon.

1. Lumina trebuie să fie medie, în funcție de nevoile tale,  pentru o relaxare plăcută. O lumină prea puternică va obosi vedere, iar una prea slabă - va afecta sănătatea ochilor pe termen lung.

2. Înainte de a cumpăra corpurile de iluminat, este necesar să verifici clasa de protecție, adică acel indicator IP care arată gradul de protecție al corpului împotriva umidității, prafului sau alți factori externi. Pentru iluminatul exterior este necesar un grad de minim IP44. Acest indice îl vei găsi în descrierea fiecărui corp de iluminat sau vei putea apela la sfatul unui specialist, când vei merge la magazin.

3. Dacă planifici mai mult de 20 de lumini, este important să te asiguri că instalezi întrerupătoare de circuit, pentru a evita o eventuală pană de curent.

4. Luminile care se fixează sus, pe tavanul terasei, trebuie să fie fixate bine, astfel încât să nu fie balansate de vânt sau mișcările de pe terasă.

Așadar, iluminarea spațiului exterior constituie o etapă importantă în completarea decorului. Este important să ții cont de câteva detalii înainte de a investi în corpuri de iluminat: să fie sigure, eficiente, să lumineze în nuanțele de care ai nevoie și să fie integrate în stilul terasei.

Sursa foto: Pexels.com, Unspalsh.com

Articole similare