Suport telefonic sau pe e-mail L-V 9:00 17:00
0747.167.514
contact@universulelectricelor.ro

Montare priză - Cum montezi o priză?

Energia electrică reprezintă o resursă de care fiecare gospodărie are nevoie pentru a putea să funcționeze în mod optim. Cea mai mare parte a aparaturii pe care o folosești în viața de zi cu zi își bazează funcționarea pe consumul de energie electrică. Cu excepția elementelor care funcționează doar pe bază de baterii, toate celelalte echipamente trebuie sa fie alimentate cu energie electrică de la o sursă stabilă și sigură. De cele mai multe ori, alimentarea se face de la priză.

Pentru a putea beneficia de alimentare în condiții de siguranță și stabilitate, este necesar să știi ce implică și cum se desfășoară procesul de montare priză. Deși cum se montează o priză nu este deloc complicat, este important să cunoști pașii pentru a putea avea garanția că procesul este implementat fără să periclitezi siguranța ta sau a celor din jur. Află din acest articol cum montezi o priză și ce pași sunt implicați în proces!

Cuprins

  1. Montare priză. Pașii premergători montajului
  2. Cum montezi o priză, pas cu pas

1. Montare priză. Pașii premergători montajului

Din categoria elementelor de aparataj cu deosebită utilitate la nivel casnic fac parte și prizele. Acestea au menirea de a garanta accesul la energie electrică pentru consumatorii majori din orice locuință. Frigiderul, mașina de spălat, cuptoroul cu microunde sau cuptorul electric, toate au nevoie de acces la energie electrică prin intermediul unei prize, pentru a putea funcționa. În combinație cu variantele diverse de cabluri electrice, prizele oferă acces la această resursă atât de importantă pentru orice gospodărie. 

Înainte de a afla cum se montează o priză, în așa fel încât funcționarea ei să fie una eficientă pentru o perioadă cât mai îndelungată de timp, este necesar să stabilești de ce tip de priză ai nevoie, în funcție de tipul suprafeței pe care o vei monta. Din acest punct de vedere, există două categorii de prize, după cum urmează:

  1. Prize PT (aparente) - se montează pe lemn, gips carton și alte tipuri de tencuială
  2. Prize ST (îngropate) - se montează în tencuială. Această categorie este cea mai des întâlnită în România.

Trebuie, de asemenea, să știi și dacă este nevoie de montare priză cu împământare sau fără. Dacă este vorba despre varianta cu împământare, trebuie să alegi o priză care dispune și de contacte pentru protecție de acest fel. În cazul în care circuitul nu dispune de împământare, este de preferat să alegi o priză potrivită circuitului, pentru ca ulterior să nu se creeze impresia că priza beneficiază de împământare. Această falsă impresie ar putea provoca probleme de securitate sau ar putea împiedica luarea unor măsuri de protecție necesare în anumite situații. 

Un alt pas pe care trebuie să îl respecți înainte de a începe montarea unei prize este reprezentat de alegerea modelului acesteia. Criteriul esențial pe care trebuie să îl iei în calcul este materialul din care este fabricată. Prizele electrice moderne sunt produse din materiale plastice, acestea fiind recomandate pentru rezistența lor sporită la temperatură, lipsa de casabilitate și faptul că nu întrețin arderea, în cazul unui scurt circuit. 

2. Cum montezi o priză, pas cu pas

După ce ai ales modelul pe care dorești să îl montezi, poți trece la procesul de instalare priză. Cel mai important lucru de care trebuie să ții cont este faptul că acest proces trebuie pus în aplicare fără a neglija în vreun fel siguranța. Iată care sunt pașii:

  1. Întrerupe alimentarea electrică - asigură-te că circuitul pe care vei umbla pentru montare priză electrică nu este alimentat cu energie. De abia după ce te-ai asigurat că nu există risc de electrocutare, poți trece la următorul pas;
  2. Demontează priza existentă (dacă se înlocuieste o priza, altfel se trece direct la pasul 4), slăbind șuruburile care antrenează elementele de fixare a prizei vechi în doză;
  3. Extrage corpul prizei vechi din doză și slăbește șuruburile în care sunt prinse conductoarele, pentru a le putea extrage;
  4. Folosind priza nouă, strânge foarte bine șuruburile care țin conductoarele, asigurând un contact ferm, evitand formarea unui arc electric care poate duce la o functionare defectuoasa a echipamentului conectat la priza, la electrocutare sau chiar incendiu;
  5. Așează corpul prizei noi în doză;
  6. Strânge foarte bine șuruburile de fixare în doză, pentru a evita smulgerea prizei din spațiul de fixare, la utilizare.

Aceștia sunt, pe scurt, pașii implicați în procesul de montare priză. În cazul în care nu ai experiență în domeniu, îți recomandăm să apelezi la serviciile unui meseriaș. În mod independent de acesta, poți să comanzi cele mai bune modele de priză de pe universulelectricelor.ro! Alege variantele potrivite pentru gospodăria ta și bucură-te de o alimentare sigură și neîntreruptă cu energie electrică!

Important: Montajul aparatajului electric (prize, întrerupatoare etc.) se face de către un electrician autorizat iar acest ghid este doar informativ.

Sursa foto: Unsplash.com

Articole similare