Suport telefonic sau pe e-mail L-V 9:00 17:00
0747.167.514
contact@universulelectricelor.ro

Montarea întrerupătorului - Instrucțiuni utile

Întrerupătoarele electrice sunt echipamente nelipsite din orice gospodărie, având un rol important în buna funcționare a sistemului de iluminare prin posibilitatea închiderii sau deschiderii unui circuit, ceea ce permite aprinderea și închiderea diferitelor corpuri de iluminat. Fiind utilizate în mod frecvent, chiar de zeci de ori pe zi, ele se uzează și, astfel, apare necesitatea înlocuirii lor cu unele mai noi sau mai performante. Instalarea lor este ușor de implementat, însă, recomandarea noastră este să apelați la un electrician calificat.

În articolul de mai jos, vei afla ce tipuri de întrerupătoare există pe piață, atât în ceea ce privește funcția și modul de montare, cât și a designului. 

Cuprins:

1. Tipuri de întrerupătoare

2. Etape în montarea unui întrerupător electric

1. Tipuri de întrerupătoare

Întrerupătoarele electrice de uz casnic sunt echipamente prin intermediul cărora se face comanda iluminatului într-o locuință. În comerț există diferite tipuri de întrerupătoare cu funcții specifice, utile în numeroase împrejurări. În ceea ce privește funcțiile îndeplinite se pot evidenția tipuri de aparataj electric, precum întrerupătoarele simple, ce comandă un singur corp de iluminat, întrerupătoarele duble sau triple și întrerupătoarele de tip cap scară (tip de aparataj modular), ce permit comanda din două puncte aflate la distanță unele de altele. În funcție de poziționare, există întrerupătoare îngropate, care se fixează în interiorul unei doze aflate sub nivelul peretelui și aparataj aplicat la vedere, ce se montează pe suprafața peretelui. 

În ultimii ani au apărut și echipamente ce au încorporate diferite tehnologii ce vin în sprijinul utilizatorilor. Exemple în acest sens sunt reprezentate de încorporarea luminor de veghe care fac mai ușor de găsit întrerupătorul în timpul nopții, tehnologia de tip touch, ce permite acționarea întrerupătorului printr-o simplă atingere și nu prin apăsarea unui buton și chiar posibilitatea conexiunii la Internet, prin intermediul rețelei WiFi. În privința designului sunt disponibile întrerupătoare cu forme speciale, în afara celor rectangulare obișnuite, și culori variate pe lângă clasicul alb. 

2. Etape în montarea unui întrerupător electric

intrerupator

Deși pe piață există sute de modele ale diferiților producători, montarea întrerupătoarelor urmărește, în general, efectuarea acelorași pași, sistemul fiind standardizat în acest sens. O situație mai complicată este legată de montarea întrerupătoarelor cap scară, unde din cauza procedurii mai complexe este nevoie de o urmărire a schemei de montaj oferită de producător. 

Pentru a duce la bun sfârșit operațiunea de schimbare a întrerupătorului nu este necesară folosirea unor scule complexe, de cele mai multe ori, șurubelnița clasică, șurubelnița de control și cuțitul fiind suficiente. Înainte de începerea operațiunii trebuie să se scoată de sub tensiune circuitul respectiv, pentru a se îndepărta posibilitatea apariției unor accidente prin electrocutare. Acest lucru se face prin închiderea siguranțelor de la tabloul principal. După oprirea curentului este indicată controlarea cu ajutorul șurubelniței speciale dacă mai există sau nu curent pe circuit. 

Înlocuirea întrerupătorului presupune urmărirea unor pași în oglindă, mai întâi pentru îndepărtarea celui vechi și apoi pentru montarea celui nou. 

  • Primul pas este reprezentat de îndepărtarea măștii și a butoanelor aflate în partea superioară. La această operațiune este indicată o grijă maximă, deoarece piesele din plastic sunt cuplate prin niște piciorușe ce se pot rupe în cazul în care se aplică o forță prea mare;
  • După îndepărtarea pieselor superioare va fi vizibil mecanismul întrerupătorului care este fixat în doză prin intermediul unor elemente aflate în lateral, comprimate cu ajutorul a două șuruburi. Șuruburile se desfac cu ajutorul unor șurubelnițe potrivite, ceea ce permite ca întrerupătorul să fie extras din doză;
  • După desprinderea întrerupătorului este vizibilă zona anterioară, unde există elementele de prindere ale cablurilor electrice. Acestea pot fi prinse fie prin intermediul unor clame cu șuruburi, fie prin intermediul unor clame speciale, fixate prin apăsare. În funcție de întrerupător se desprind cu grijă cablurile electrice, fără a se trage de ele sau fără a le îndoi prea mult.

După demontarea vechiului întrerupător se va trece la instalarea celui nou printr-o operațiune inversă, fixând mai întâi cablurile electrice în lăcașurile speciale, urmată apoi de introducerea în doză și strângerea elementelor de compresie mecanică și încheiată prin montarea butoanelor și a măștii de protecție. 

În concluzie, montarea întrerupătoarelor este o operațiune ce necesită o minimă îndemânare tehnică, cunoștințe de bază în ceea ce privește instalațiile electrice și câteva instrumente adecvate acestui tip de proiect. 

Surse foto: ro.pinterest.com

Articole similare